Kom erachter met een gratis websitescan
31-03-2023
Share dit artikel
Magento is een populaire e-commerce systeem dat wordt gebruikt voor veel webshops. Als je een eigen webshop wilt starten, is dit een contentmanagementsysteem (CMS) die je kunt overwegen. Benieuwd naar de functionaliteiten van dit CMS? In dit artikel lees je meer over Magento.
Dit contentmanagementsysteem is ontzettend populair. Het is vanuit de basis al erg uitgebreid en je hebt vrijwel alles wat je nodig hebt voor een webshop al standaard in het pakket. Het is wel moeilijker te begrijpen en heeft een veel hogere leercurve dan bijvoorbeeld WordPress of Joomla, maar uiteindelijk kun je er ook veel meer mee. Als je van plan bent om een grote webshop te beginnen, moet Magento je eerste keus worden. Verscheidene grote webshops werken met het CMS.
Uitgebreide functies
Zoals gezegd is het CMS standaard al erg uitgebreid. Het aantal functies is eindeloos. Dat is enerzijds heel handig, maar anderzijds betekent het ook dat je veel moeite moet doen om daadwerkelijk onder de knie te krijgen. Standaard kun je al gebruik maken van een ontzettend uitgebreid administratiesysteem, er zijn verschillende marketing mogelijkheden en ook kun je het systeem goed inrichten met oog op de vindbaarheid van je website. Je kunt gemakkelijk metatitels en –omschrijvingen aanpassen voor een betere vindbaarheid.
Aanvullend kun je uitgebreid gebruik maken van reviews, tags, productvergelijkingen en reviews. Het is meertalig, je kunt gemakkelijk online betaalkoppelingen maken en je kunt gemakkelijk meerdere valuta instellen. Daarmee is het CMS niet alleen geschikt voor het maken van een webshop, maar kun je het gehele proces runnen op een professionele manier. In totaal draaien zo’n 25% van alle webshops op Magento. Dat zijn er ontzettend veel.
Het CMS heeft veel functionaliteiten. Als je voldoende ontwikkeltijd hebt, is dit systeem echt prachtig. Je kunt namelijk veel leren en standaard kun je veel functionaliteiten gebruiken. Je kunt gemakkelijk switchen van ontwerp als er bijvoorbeeld een speciaal event is. Ook tijdens de kerst kun je bijvoorbeeld gemakkelijk switchen van skin. Verder kun je nog gebruik maken van talloze extensies om het nóg uitgebreider te maken. Enkele hiervan zijn gratis en anderen zijn betaald.
Uiteraard zijn er ook wat nadelen. Als je weinig tijd hebt voor de ontwikkelfase, kan het moeilijk zijn om alles op tijd te ontdekken. Het systeem is daar simpelweg té uitgebreid voor. Je kunt echter wel op Google zoeken naar informatie. De informatie is vaak wel voorhanden. Ook is er een grote community actief. Een ander nadeel is dat het platform erg zwaar is. Je zult dus moeten investeren in goede hosting. Ook als je iets wilt laten ontwikkelen voor het CMS, heb je al snel te maken met hoge kosten. Er zijn minder ontwikkelaars die zich bezig houden met dit CMS dan bijvoorbeeld WordPress. Als je een kleine webshop wilt beginnen, kun je wellicht beter kiezen voor WordPress in combinatie met WooCommerce.
Kies jij voor Magento?
Of jij voor Magento kiest, hangt natuurlijk helemaal van jezelf af. Wat wil je precies gaan bouwen en wat zijn je ambities? Wil je uiteindelijk uitgroeien naar tienduizenden artikelen met honderdduizenden maandelijkse bezoekers? Dan moet je ongetwijfeld voor Magento gaan. Verwacht je niet zoveel bezoekers en wil je snel een webshop lanceren? Kies dan voor WordPress in combinatie met WooCommerce.